Cart

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Σαλιγκάρια

Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωικής Κρήτης, που παρουσιάζει σημαντική διατροφική και φαρμακευτική αξία, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και υψηλή σε ανόργανα θρεπτικά συστατικά, αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου καθώς παρεμποδίζουν αθηροσκλήρωση και θρόμβωση, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης, σε ανακατασκευή κατεστραμμένων ιστών του πεπτικού, περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση και την παχυσαρκία. Είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου, σεληνίου, αμινοξέων, βιταμινών και ασβεστίου, ιχνοστοιχείων και σιδήρου. Προστατεύουν από καρδιοπάθειες και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το σαλιγκάρι που εκτρέφουμε είναι το Helix Aspersa (Müller), σε ανοικτού τύπου σαλιγκαροτροφείο στις Βασιλειές Ηρακλείου Κρήτης. Είναι γαστερόποδο και ανήκει στην οικογένεια helicidae, το γένος helix. Πρόκειται ουσιαστικά για μικρό σαλιγκάρι, που στην Ελλάδα είναι γνωστό με την κρητική του ονομασία ως χοχλιός, το οποίο υπάρχει και ζει σε όλους τους νομούς της Κρήτης και κυρίως στο νομό Ηρακλείου, ή με την γαλλική του ονομασία ως μικρό γκρι (petit-gris). Χαρακτηριστικό του είδους είναι το χρώμα, καθώς και το κρέας του που είναι πιο ανοιχτόχρωμο σε σύγκριση με άλλα είδη σαλιγκαριών.

Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018